Annons
Annons

Hata hat


 

Jag plöjde igenom alla tre säsonger av SKAM för någon helg sedan och all praise till det norska gymnasiedramat! Det var så många förträngda skämmiga minnen och bortglömda känslor som blommade upp.

skam2_bloggedit

Men det är en väsentlig skillnad på de unga tjejerna i serien och hur det var när jag själv var tonåring – mobilerna.

Annons

Tjejerna råkar ut för hat och hot via mobilerna, det är fejkkonton som skriver elaka kommentarer på deras instagramprofiler och en nakenbild som hotas att läggas ut. Jag kan inte ens föreställa mig ångesten och paniken!

Mardrömssiffror visar att en av tre unga har blivit kränkta på nätet det senaste året! Det är helt galet och gör mig skitarg. Med ”vanlig” mobbing så har man i alla fall ett ansikte på den som är elak och möjligheten att berätta för någon vuxen eller säga ifrån själv. Men när mobbaren eller, ännu värre, mobbarna sitter gömda bakom en skärm med anonyma användarnamn, då är det inte så lätt.

skam_bloggedit

Telia har en grym kampanj ihop med Friends som heter #hatahat som är fruktansvärt viktig. Dessutom har de samarbetat med Aplace och gjort en bärbar kollektion av budskapet med bland annat mobilskal, kepsar och tischor där allt överskott går till Friends.

HÄR listas tips på vad man kan göra om man är drabbad. Om man har man någon ung i sin närhet så kan det vara bra att lära dem detta! För det är framför allt upp till oss vuxna att tala om vad som är rätt och fel. Det är inte helt lätt när vi inte växt upp med all den här tekniken, men gör det desto viktigare att betona vikten av att vara snäll. Jag försöker alltid leva efter den gyllene regeln: behandla andra som du själv vill bli behandlad.

hatahat_bloggedit

I samarbete med Telia, sponsor av ELLE Galan 2017

(0)
(0)
Kommentera | Translate
 

Annons
Annons


Laddar